To search type and hit enter

Mobbing en intimidatie
Mobbing en intimidatie
Mobbing is de benaming voor systematisch, vijandig gedrag op de werkvloer. Treiterijen, geestelijke en fysieke mishandeling, (seksuele) intimidatie, racisme en discriminatie zijn vormen van machtsmisbruik die veel voorkomen in het bedrijfsleven. Dit kan tussen collega’s onderling zijn, of tussen leidinggevenden en een afdeling, of specifiek iemand uit een groep.


In Nederland worden 250.000 medewerkers geconfronteerd met mobbing. Het is een onderbelicht groot probleem op menig werkvloer. We herkennen mobbing vaak uit onze jeugd. Je herkent vast wel die jongen in de klas die niet werd uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes, of waar niemand naast wilde zitten. Of dat meisje die bespot werd met haar uiterlijk of de manier waarop ze sprak. Ongewenste omgangsvormen beperken zich helaas niet tot de schooltijd en hebben niets te maken met leeftijd, maar met groepsprocessen. Deze processen spelen zich dus net zo goed af tussen volwassenen als tussen kinderen.

Vaak rust er een taboe op pestgedrag en vinden slachtoffers het moeilijk om hiertegen stelling te nemen. Schaamte, onzekerheid of angst zijn redenen om sociaal ongewenst gedrag niet bespreekbaar te maken. Bij Mijn Brein kun je dit in een vertrouwde omgeving bespreekbaar maken en samen kunnen we zoeken naar een passende oplossing.